+45 27122780 kontakt@lineromer.dk

Den opmærksomme instagram-følger har nok bemærket, at jeg er bidt af at lave kombucha. Som i fuldstændig bidt! For det første smager det mega godt, for det andet er det så tilfredsstillende at lave noget selv, og se det udvikle sig, fremfor at købe alting færdigt.

Derudover, er der også en masse skriveri omkring alt det gode, som kombucha gør for din mave, din fordøjelse og for bakteriefloraen i dine tarme, for det er trods alt en probiotisk drik. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg læser artiklerne og vælger at tro dem, men jeg ér hverken diætist, læge eller forsker, så jeg kan ikke sige endegyldigt, om det er sandt. Men som sagt, jeg vælger at tro den information jeg har fundet, og uanset om det passer eller ej, så er det ren nydelse at drikke denne perlende søde drik.

kombucha

Du kan finde masser af dybdegående information og artikler omkring kombucha online, ligesom der er rigtig mange kloge og dygtige mennesker, der går helt ned i materien på den her drik, og hvis du er interesseret i det kan jeg blandt andet anbefale dig at læse dette indlæg hos dygtige My New Roots, som er en ægte kombucha queen.

 

Den molekylæreanalyse af kombucha får du ikke i dette indlæg, men simpelthen den såresimple opskrift på drikken.

 

DET SKAL DU BRUGE

  • Et stort glas med tappehane (jeg har købt min i Føtex på 4 liter)
  • Patentflasker
  • Økologisk rørsukker
  • The
  • En scoby
  • Startervæske (du får altid lidt startervæske med, når du får en scoby. Du skal bruge 1 dl. startervæske pr. liter færdigblandet kombucha)

ScobySCOBY
Først og fremmest skal du have fingrene i en scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast). Det er en løjerlie geleagtig svamp, som simpelthen er det, der får din kombucha til at fermentere, og som skaber alle de gode bakterier i din drik. Hvis du kender nogen, som laver kombucha, kan du sikkert få en scoby af dem, for hver gang man laver en ny omgang kombucha, dannes der en ny scoby. Ellers kan du melde dig ind i facebookgruppen “Kefir og Kombucha DK”, hvor der konstant deles ud af scobyer i hele landet. Sammen med din scoby får du også en smule startervæske, så du kan komme i gang med at lave din første bryg.

 

OPSKRIFT PÅ 2 LITER KOMBUCHA

Bryg en stærk the af 1 liter kogende vand, 4 breve the og 2 dl økologisk rørsukker. Jeg bruger en blanding af grøn the med kvæde og sort the. Der er mange holdninger til hvilken the, der er bedst, men efter at være blevet medlem af facebookgruppen kan jeg konstatere, at du mere eller mindre kan lave kombucha på al slags the. Rør godt rundt i theen så sukkeret opløses, og lad så theen brygge i 15 minutter. Herefter hælder du 1 liter koldt vand oven i theen, fjerner the-poserne, og lader det stå indtil theen er nede på stuetemperatur (20-27 grader).

Når theen er kølet tilstrækkelig af, hælder du den i din glasbeholder. Herefter hælder du 2 dl. startervæske i (vi laver 2 liter kombucha i denne opskrift, derfor skal du bruge 2 dl startervæske), og lægger til sidst forsigtigt din scoby i glasset. Læg et klæde med en elastik hen over åbningen på din glasbeholder så bryggen kan ånde, men du undgår fluer.

 

1. FERMENTERING
Nu skal din kombucha stå og fermentere de næste 7-10 dage. I den proces spiser din scoby størstedelen af det tilsatte sukker. Efter 7 dage kan du begynde at smage på den. Jo længere tid du lader din kombucha stå efter de 7 dage, desto mindre sød og mere tør bliver den. Så du bestemmer selv, hvordan du kan lide den.

Når den er, som du bedst kan lide den, hælder du den på patentflasker (husk at gemme startervæske til din næste bryg), og her kan du vælge enten at lade den være ‘au naturel’ eller tilsætte ekstra smag. Jeg har prøvet med moste hindbær, ingefær, blåbær, æblesaft, vanilje og hyldebloomst, og du skal bare slå dig løs.

 

2. FERMENTERING
Nu begynder 2. fermenteringen, hvor din kombucha udvikler kulsyre. Det sker ved at du lader flaskerne stå fremme i endnu 7-10 dage. Fordi der udvikles kulsyre skal du hver dag ‘bøvse’ dine flasker ved at løfte på låget og lade luften komme ud, ellers risikerer du, at flaskerne springer. Det er vigtigt at bruge patentflasker, der slutter tæt, ellers får du en flad kombucha hvor boblerne fiser ud. Jeg havde nogle flasker stående fra engang jeg havde købt det der franske, lyserøde limonade i Søstrene Grene, og de fungerer super.

Efter 7-10 dage sætter du din kombucha i køleskabet og så kan den ellers holde sig…ja, hvor længe ved jeg egentlig ikke, jeg drikker mit ret hurtigt, men mon ikke det kan holde en måneds tid.

Og så er det ellers bare at nyde din hjemmelavde kombucha. Skriv endelig i kommentarfeltet, hvis du har spørgsmål eller hvis du vil have en scoby.