+45 27122780 kontakt@lineromer.dk

Jeg har altid holdt mig langt væk fra surdej, fordi jeg synes det har virket så besværligt. Man har hørt om surdejshoteller, konstant opfriskning, folk der har bedt andre om at passe deres surdej mens de var på ferie, og helt ærligt; hvis jeg var på udkig efter den slags commitment, så havde jeg anskaffet mig en hund.

Men nu forholder det sig sådan, at man ikke må have hund i vores andelsforening, og så kunne jeg jo lige så komme i gang med den forbistrede surdej. Til min overraskelse har je erfaret, at det hverken er kompliceret eller besværligt, og at ens brød bliver sådan cirka helt utrolig lækkert, med bare en lille smule surdej.

Sådan starter du en surdej
Jeg må ærligt erkende, at jeg ikke har startet min egen surdej fra bunden. Jeg fik en klat af min venindes mors surdej. Hvis du forhører dig lidt blandt dine venner, er jeg sikker på, at du også kan få fingrene i en andens surdej, og ellers ved jeg, at du kan købe surdej hos Meyers.

Men du kan også lave den selv, og du skal bruge følgende:

3 dl. vand
1 dl. mel
1 dl. fuldkornsmel (grahamsmel)
1 dl. rugmel

Bland alle ingrediesener godt sammen i en glasbeholder med låg, men lad låget stå lidt åbent, og lad det stå på køkkenbordet i 4 dage. Rør i surdejen et par gange om dagen. Efter 4 dage skulle dejen gerne begynde at blive sur, og ellers kan du lade den stå et par dage mere. Og nu kan du faktisk bruge den i bagning. Nemt.

Surdej

 

 

 

 

 

Sådan holder du din surdej i live
Du skal hele tiden gemme lidt af din eksisterende surdej, så du har noget at friske op med. Jeg frisker op i følgende forhold:

10 gram surdej (smid resten af den gamle surdej ud)
30 gram rugmel
60 gram vand

Lad surdejen stå på køkkenbordet natten over med låg på, og så er den klar igen til at bage med.

Hvis du skal bruge en større portion surdej ganger du selvfølgelig bare forholdene op.

 

 

 

Sådan opbevarer du din surdej
Hvis du bager ofte frisker du blot din surdej op hver dag, men den holder sig fint i helt op til 3 dage. Så er den blot mere syrlig. Men hvis du, ligesom jeg, ikke bager så tit, så stiller du bare surdejen i køleskabet, når du er færdig med at bruge den. Den kan stå derinde rigtig længe uden at dø. Min var på et længere ophold derinde i et helt år, og kunne sagtens vækkes til live igen. Du skal ikke tage dig af, at den ser klam, sort og gusten ud, den er bare ‘sulten’. Du tager bare 10 gram af din gamle surdej, og frisker op som beskrevet oven for, og gør det gerne 2-3 gange henover de næste 2-3 dage så den kommer godt i gang igen. Du kan se, at surdejen har det godt, når den begynder at boble let op ad siderne.

Og det er faktisk det.

Prøv dig frem – også uden røremaskine
Der er masser af gode opskrifter på surdejsbrød og -boller. Jeg forsøgte mig med denne opskrift, og de blev mega lækre. Jeg har ikke nogen røremaskine, og brugte derfor bare dejkrogene på min håndmikser – det fungerede super godt, og jeg fik flotte glutentråde da dejen havde hævet, og lækre saftige boller.

Surdej kan blive lidt en videnskab, og ligesom der er mange måder at opdrage sin hund på, er der også utrolig mange måder at pleje en surdej på. Hvis du har gjort dig nogle gode erfaringer, så del endelig med os andre i kommentarfeltet.