+45 27122780 kontakt@lineromer.dk

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

 

I år deltager jeg i altid skønne Sustain Dailys julestafet, og mit bidrag går ud på at finde mere ro, tid og grounding i denne tid. For jul er for mig lig med julehygge, julesmåkager, julepynt…og juletravlhed, julestress og jule-jeg-har-dårlig-samvittighed. Jeg synes, det er eksponentielt tiltagende efterhånden som jeg bliver ældre. Måske hænger det sammen med det her paradoks om, at jo ældre man bliver, jo hurtig føler man at tiden går.

Efter yogaen er blevet en stor en del af mit liv, har jeg fået et skarpt blik for, hvornår tiden især forsvinder mellem hænderne på mig, og det sker, når jeg er ubevidst og ikke er til stede i nuet. Altså når jeg tankeløst scroller igennem instagram, når jeg ræser fra den ene aftale til den anden, når aftensmad, cykeltur og brusebad bliver effektiviseringsøvelser, når jeg besøger en veninde, men allerede mentalt forbereder mig på det næste jeg skal. Så er jeg ikke til stede i noget, fordi mine tanker hele tiden beskæftiger sig med fremtiden, og på den måde kan jeg love dig for, at tiden bare forsvinder.

 

Så hvordan bliver man mere til stede i nuet? Hvordan får vi den langsome decemberhygge tilbage? Hvordan finder vi ro og grounding midt i alt det vi skal nå?

Her kommer mine bedste bud, som jeg ihærdigt forsøger at efterleve:

 

Skab balance i dit rodchakra

Hvis vi starter med at gå fuld yoga på emnet, så kunne du starte med at kigge på dit rodchakra eller dit muladhara chakra, som det hedder. Lyder det lidt flippet? Det er okay. Man kan tolke chakra-systemet, som man vil, og for mig er det en måde at forstå vores indres helt basale behov på. Inden for chakrasystemet inddeler man den såkaldte “energikrop” (som altså er det modsatte af din fysiske krop) i 7 chakraer. I den ideelle verden er alle vores chakraer, og dermed vores behov, i balance. I den virkelig verden er det måske 10 mennesker, der kan bryste sig af det. Så når der er rod i dit indre, er chakrasystemet måske en måde at forstå dine udfordringer på, og handle på dem.

Rodchakret repræsenterer grounding, jorden, at skabe rødder, overlevelse, stilhed, stabilitet, sikkerhed, tryghed…you get the picture. Så når vores rodchakra er i balance føler vi os rolige, trygge, stabile og groundede. Når det er i ubalance føler vi os flyvske, utrygge, forvirrede, vi kan ikke finde ro eller slå os ned, eller vi vil gerne hele tiden videre til det næste. Altså et virkelig godt chakra at styrke her i julemånederne, hvor vi nemt bliver pressede, fortravlede og utilpas.

Så hvad kan du gøre for at hjælpe dit rodchakra på vej og dermed finde mere ro og grounding? Heldigvis er chakrasystemet meget pragmatisk, og der er masser du kan gøre, for at hjælpe dig selv.

1) Du kan dyrke hatha-yoga og især have fokus på grounding; det kan for eksempel være at du fokuserer på dine fødder og på din krops kontakt med underlaget gennem hele klassen.

2) Du kan kigge på din kost, og forsøge at spise mere mad, der vokser under jorden (rødder, grounding, you get it).

3) Du kan få en fodmassage.

4) Du kan forsøge dig med at meditere, mens dine hænder former et chin-mudra (det, som ses på billedet til venstre).

 

Der er mange muligheder, og hvis du ikke lige kan overtale din yogalærer til at lave en groundende klasse, kan du finde masser af videoer på youtube. Der findes næsten ikke noget mere beroligende end yoga, der har fokus på rodckahret eller på grounding, så giv det et skud, også selvom du måske synes det lyder lidt spacey med de chakraer.

 

Sten igennem

Skal vi tolke det holistiske lidt mere frit, så er mit andet råd at kaste dig ud i min nye yndlingsaktivitet, som er en glemt kunstform; nemlig ‘at stene’. Det er lidt ligesom meditation bare mindre styret, for her må du gerne tænke alle de tanker, der dukker op. Jeg siger dig, det er komplet undervurderet og lækkert. Jeg får reflekteret over dagen, der er gået, jeg får nye idéer, jeg sender venlige tanker til mennekser, jeg holder af og så keder jeg mig lidt. Kort sagt, får jeg turneret alt det, der skal turneres i mit hoved. Jeg får en tænkepause, og det er så værdifuldt og dejligt.

Hvis du selv har lyst til at prøve kræfter med stener-disciplinen, så kommer her en kort guide:

Trin 1) Sæt dig ned i din sofa
Trin 2) Kig tomt ud i luften

Du kan eventuelt spice det op med en kop varm the og beslutte, at du er færdig med at stene, når du har drukket theen. Det kan være rart nok at have en tidsafgrænsning på.

 

“Taking care of me, so I can take care of others”

Mit sidste råd er måske et lidt provokerende råd i forhold til julens kernebudskab, som jo handler om at give. Give, give, give. Give julegaver, give den en skalle på arbejde, give tid, give et nap med, give til fællesskabet, give til dem, der har det svært, give hjemmet en ordentlig julerengørring og så videre. Og selvfølgelig er det enormt vigtigt at give, men som vi siger indenfor yogaen, så starter alt med dig selv. Så midt i alt det, vil jeg invitere dig ind i min gyldne leveregel, som lyder nogenlunde sådan her:

 

 

“Jeg er nødt til at være der for mig selv, før jeg kan være der for andre.”

Eller den engelske pendant:

“Taking care of me, so I can take care of others”.

 

 

 

 

For nogle kan det lyder super egoistisk, men det er ingen nytte til, at vi kører og selv i sænk for andres skyld, så husk også i december at planlægge noget rart for dig. En massage, en lang gåtur efterfulgt at kaffe og kage på din yndlingscafé, at se alle dine yndlingsjulefilm under dynen med en buffet af julegodter, deltage i en yogaklasse eller -workshop, låne et sommerhus i et par dage, ja listen er uendelig og der er frit valg. Du bliver et gladere menneske, du får mere overskud til dine medmennesker, og selve det at gøre noget uvant får tiden til at gå lidt langsomme.

 

Jeg håber, de her 3 råd kan være med til at give dig bare lidt ro, balance, tid og grounding i december, og forhåbentlig også resten af året. Hvis du har spørgsmål, er du mere end velkommen til at skrive en kommentar.

Og hvis du er mere nysgerrig på emnet omkring en mere bæredygtig jul, både fysisk men også mentalt, så kan du i dag få 20% rabat hos Sustain. Du skal bare bruge koden “LineJUL”.

Rigtig god jul.