+45 27122780 kontakt@lineromer.dk


Når det kommer til kosmetik, cremer og mirakelserumer, har jeg været drømmeforbrugeren. Hvis en ny creme påstod, at den kunne fjerne urenheder, minimere porer eller få min hud til at gløde, og der oven i købet fulgte en anbefaling med fra en veninde, så stod jeg nede i butikken dagen efter, for at prøve det af.

Og det er såmænd ikke fordi, jeg døjer med særlig problematisk hud, men hvis jeg kan optimere den, så skal jeg da!

Jeg er heldigvis blevet lidt bedre med tiden. Mest af alt har erfaring lært mig, at ingen produkter nogensinde kommer til at give mig en markant anderledes hud, end den jeg nu engang er født med. Det kan sagtens være, at andre har anderledes oplevelser, så jeg taler kun udfra egen erfaring.

Men derfor har jeg stadig et skab, som bugner af produkter. Mange af dem bruger jeg aldrig, og mange af dem har jeg købt spontant uden egentlig at vide, om de er gode eller rene kemibomber.

Derfor besluttede jeg mig for at udføre et eksperiment.

  1. Jeg vil danne mig et overblik over alle de produkter hud- og hårprodukter, jeg har stående.
  2. Jeg vil finde ud af, hvilke jeg rent faktisk bruger, og hvilke der bare står.
  3. Jeg vil finde ud af hvilke, der ifølge Kemiluppen, er noget møg, og hvilke der er okay. Jeg ved, at Kemiluppen har mødt kritik i deres måde at kategorisere produkter på, derfor bruger jeg mest værktøjet som en lille pegesnor, fremfor en anledning til at bandlyse produkter, for det vil selvfølgelig kræve mere research

Test dine cremer og produkter
Ovenfor ser du alle de produkter, jeg har stående (kosmetik undtaget, puha det bliver et andet indlæg), og det er kun en brøkdel af de produkter, jeg rent faktisk bruger hver dag eller bare jævnligt.

Det er lidt vildt, synes jeg. Altså at jeg har så meget stående, som jeg ikke bruger, men som jeg alligevel har købt. Ligesom jeg også ved, at det ikke er sidste gang, jeg er kommet hjem med den sidste nye dims, som eftersigende kan markant ændre min hud.

Næste eksperiment, var at teste dem med Kemiluppen. Denne app er udviklet af Forbrugerrådet Tænk, og inddeler produkter i 3 kategorier, der defineres således:

  • A) Produktet er uden en række problematiske stoffer.
  • B) Produktet er fri for en række problematiske stoffer. Men det indeholder for eksempel parfume, der kan være allergifremkaldende eller stoffer, der kan belaste miljøet. Du kan gå uden om produkter med B-kolben, hvis du vil minimere risikoen for parfumeallergi og tage mest mulig hensyn til miljøet.
  • C) Produktet indeholder problematiske stoffer som for eksempel stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stofferne er lovlige at anvende, og det enkelte produkt er ikke farligt i sig selv. Men det bidrager til din samlede udsættelse for problematiske stoffer. I nogle tilfælde er der tale om produkter, der indeholder forbudte stoffer, hvilket i så fald vil fremgå tydeligt.

Mine produkter fordelte sig som følger:

Til venstre står de produkter, som faldt under kategorien A, i midten B og til højre C.

A-holdet

Her blev jeg glædeligt overrasket. Mange af de her produkter er købt fordi de lover mindre kemi og fordi de er ikke er krads for huden, og det er jo rart at få bekræftet, at de rent faktisk holder, hvad de lover.

B-holdet

Her er der faktisk heller ikke de store overraskelser. Selvom La Roche Posay er et apotekerforhandlet mærke, så var jeg klar over, at de ikke er helt rene. Det skyldes højest sandsynligt, at der er parfume i dem, og det gør sig også gældende for Rudolph, Amazing Space og Tromborg. Fælles for de fleste af de her produkter er dog, at jeg faktisk aldrig bruger dem, eller er i gang med at bruge dem op. La Roche Posay ryger ud, når de er brugt færdige, ligesom de andre produkter ikke bliver købt igen. Men…Tromborgs bodylotion. Ej men, det er simpelthen min guilty pleasure. Jeg ELSKER duften af den. Jeg har lyst til at spise den! Men det er dumt, for den er så dyr!

C-holdet

Her blev jeg til gengæld overrasket. Head and Shoulders, fair nok, den havde man set komme, men Jurlique og Trines? Det kommer bag på mig. Nu skal jeg skynde mig at sige, at jeg ikke er gået kritisk til værks i forhold Kemiluppen, og hvordan den kateoriserer, så jeg kan ikke sige, om der foregår noget urimeligt. Jeg bruger blot app’en som enhver anden forbruger. Både med Jurlique og Trines havde jeg det klare indtryk, at jeg med de produkter købte noget, der var i den rene boldgade, men ifølge Kemiluppen må jeg tage det indtryk op til revision. Uanset hvad, er formålet i lige så høj grad for mig at skære ned på antallet af produkter på mit badeværelse, og prøve at finde helt naturlige alternativer, og der er disse to alligevel på vej ud.

Konklussion
For det første; hvorfor har jeg så sindssygt mange produkter? Det virker for mig ret overdrevet. Og det siger jeg især fordi det, der jo tit sker er, at jo flere produkter jeg har, jo mere køber jeg oven i, og jo oftere genkøber jeg et produkt, jeg løber tør for. Mere avler altså mere for mig, og når jeg er helt ærlig, så er det faktisk kun 8 produkter, jeg bruger dagligt; Shampobaren, balsam, kropssæbe, bodylotion, ansigtscreme, lidt olie til mit hår, deodorant og en ansigtsscrub. That is it! Resten er simpelthen købt i ren kedsomhed eller forbrugertrang, og det vil jeg gerne blive bedre til ikke at gøre i fremtiden.

For det andet: Alle de plastikflasker – de er altså ikke gode for miljøet. Så det andet, jeg tager med mig fra eksperimentet er, at jeg vil gøre mig umage for at finde alternativer, som ikke kommer i plastikflasker. Shampobaren er et godt eksempel, dertil kan man få en balsam-bar, har jeg netop fundet ud af. Olie til håret findes let på glasflasker og ansigtsscrub kan så let som ingenting laves derhjemme med lidt kaffegrums, kokosolie og andre lækkerier.

Jeg håber, det har givet lidt inspiration og måske fået dig til at kigge og endda ryste på hovedet af din egen badeværelseshylde. Fortæl endelig i kommentarfeltet, om du har gjort det samme og hvilke andre tanker, du gør dig om bæredygtig skønhed.